Najlepšie víno

Na výrobu svadobného vína potrebujeme mať kvalitné hrozno. Kvalitné hrozno získame jeho pestovaním. Ak vypestujeme hrozno, určite na výrobu vína použite kvalitné bobule hrozna. Dodajú vínu tú správnu chuť. Bobule, ktoré sú napadnuté alebo choré určite nepoužite, pretože to by mohlo víno pokaziť. V dnešnej dobe si môžeme vybrať z viacerých odrôd hrozna. Každý typ alebo odrodu hrozna rozhodne spracúvajte oddelene samostatne. Tým získa každé víno svoju osobitnú chuť a farbu.

Zber hrozna vykonávajte ručne a nie za pomoci rôznych strojov. Pri ručnom zbere sa nám nepoškodia samostatné strapce, bobule nie sú postláčané a pomaly ich môžeme ukladať do prepraviek. Ak však máte veľký vinič, bez stroja si neporadíte.

Oddávna sa hrozno zbieralo len ručne.

images

Robili sa takzvané brigády. Skôr sa jednalo o zvolanie rodiny na oberanie. Bola to taká rodinná tradícia. Avšak dnes už veľa ľudí ani len nepestuje hrozno, kvôli jeho zdĺhavej úprave a spracovaniu. Samozrejme po obratí sa hrozno musí urýchlene spracovať. Dáva sa  do drevených nádob, kde sa následne ušliapavalo bosými nohami. Museli byť dodržané prísne hygienické predpisy. Takto spracovaný mušt sa uskladňoval v kadiach v pivniciach zvyčajne na severnej strane, kde ďalej kvasil. Takto spracované hrozno bolo síce tmavšie, ale aj chuťovo drsnejšie.

V dnešnej dobe musí spracovanie vína prejsť inými technologickými procesmi. Najprv to je kvasenie a kvalitnou starostlivosťou. Oberá sa zrelé. Po odvážení a odstopkovaní v lisovni sa následne lisuje. Po vylisovaní hrozna vlastným tlakom dostaneme samotok alebo pri pomalom lisovaní lisovaný mušt. Hrozno sa pomelie na veľkom mlynčeku do drevenej kade alebo umelej nádoby. Pomletím sa získa časť hroznovej šťavy a vznikne mláto. Mušt sa dopraví do scedzovacích nádob. Scedený sa potom dôkladne vylisuje, aby sa získalo čo najviac muštu. Mušt obsahuje v sebe cukry, kyseliny, enzými a vitamíny, ktoré robia neskôr z neho dobré víno.

Po búrlivom kvasení a pred kvasení muštu vzniká mladé víno, ktoré sa musí zbaviť rôznych nečistôt, napríklad mŕtvych kvasiniek, zvyškov strapín, semien a iných.

IMG_0506

Tieto nečistoty sa vždy usadzujú na dne nádob a vytvára sa kvasná usadenina, ktorá sa volá kvasnice, či kaly. Tieto nečistoty sa odstraňujú stáčaním vína, ktoré opakujeme niekoľkokrát od novembra do konca februára. Pri stáčaní vína vzniká nebezpečenstvo infekcie, preto sa musí pred stáčaním vína sklad dôkladne vyčistiť a dezinfikovať sírou, takisto aj sudy, hadice a čerpadlá. Sudy sa musia úplne doliať a zatvoriť korkovou zátkou.

Víno je u Slovákov veľmi populárne. Obsahuje desať až dvadsaťdva a pol percent alkoholu. Slováci vypijú v priemere veľmi veľa vína. Víno je najlepšie na konzumáciu k vybraným jedlám. Dokonca je vhodné aj na zdravie človeka. Denné pitie vína v malom množstve prispieva k správnemu fungovaniu organizmu.